Så mycket kostar det att stränga om ett badmintonrack

En professionell hand

%d0%b0%d0%b266Att stränga om ditt badmintonrackbehöver varken vara dyrt eller komplicerat ifall du lämnar in det till en professionell sportaffär. Att göra det själv är en annan historia. Att stränga om ditt rack kostar lite olika beroende på vilken typ av sena du använder, det finns de som är billigare och de som är dyrare, generellt sett ligger kostnaden någonstans mellan 200–300 kronor. Det här varierar ju naturligtvis på var i landet du strängar om och till vilken butik eller klubb du går till. I storstäderna är det ju oftast lite dyrare.

Du kan få ditt badmintonrackomsträngat hos ett flertal rackåterförsäljare. Ett flertal klubbar erbjuder dessutom omsträngning. Du kan därför ofta stränga om ditt racket där du tränar.

Plugga på

Något annat som är viktigt att tänka på är att pluggarna på ditt racket inte är gamla eller trasiga. Fråga gärna när du lämnar in ditt racket för omsträngning om även pluggarna behöver bytas. Pluggarna, som är små plastpluggar, är viktiga därför att de skyddar senan från att skava mot den vassa och hårda ramen. Om de blir gamla och spricker skavs senan av rätt så kvickt. Det är alltså viktigt att byta pluggarna med jämna mellanrum. Att plugga om racket kostar under 100 kronor.

En sträng uppgift

Att stränga om själv är en annan historia. Det är nämligen inte så lätt som man kan tro. Du behöver först och främst en strängmaskinför att kunna spänna och dra strängarna på plats. En sådan kostar minst 5 000 kronor. Det är alltså en rätt stor investering. Du kan naturligtvis låna en strängmaskin av någon som du känner, det vill säga om du känner någon som har en.

Även om du skulle ha en maskin så är det ingen lätt historia att stränga om själv. Det finns dock diverse instruktionsvideorpå Youtube, men du behöver antagligen åtminstone ett par timmar för att kunna lära dig proceduren själv. Det allra bästa är om du känner någon som kan lära dig. Risken är att du förstör en hel del senor innan du lyckas få till en riktigt god strängning själv. Det är därför inte rekommenderat att försöka stränga om själv, åtminstone inte medan du spelar på amatörnivå. Det finns proffs på omsträngning, och det gör det för en rätt billig peng. Låt dem sköta det!

Vi listar strängarna

Nedan listas ett par olika senor att välja mellan.

  • %d0%b0%d0%b267Yonex BG65 är troligen den mest populära senan. Den används av alla, från amatörer till proffs. Den är mycket hållbar och den ger en fin känsla i spelet.
  • Yonex BG80 är en lite dyrare och finare sena än BG65. Den ger mer kraft och känsla i slagen än vad BG65 ger, men den är å andra sidan känsligare och går lättare av.
  • Yonex NBG98 är en dyr sena med riktigt fina egenskaper. Den är särskilt bra avseende chockabsorption. Den har bättre hållbarhet än BG85, men något sämre än BG65. Senan ger också god kraft i slagen samt fin känsla.