Olika fjäderbollar till badminton

%d0%b0%d0%b277Det är inte bara sitt rack man ska tänka på. Om man gillar att spela badminton, är det viktigt att spela med bollar av hög kvalitet. Många spelare är dock inte så insatta i olika typer av fjäderbollar, och funderar inte så mycket på val av fjäderboll. Men rätt boll kommer att höja kvaliteten på ditt spel, så här kommer en guide från oss på badmintonrack.

Fjädrar eller nylon?

Det finns två typer av fjäderbollar: såna som har riktiga fågelfjädrar och såna vars fjädrar är gjorda i nylon. Båda varianterna har sina egna fördelar och egenskaper. Om du är nybörjare eller bara vill spela i motionssyfte kan du med fördel välja bollar av nylon. De håller två till fyra gånger längre än bollar med riktiga fjädrar. De bollar som består av riktiga fjädrar från gås eller anka är det bästa alternativet för professionellt badmintonspel. Gåsfjäderbollen anses vara av högre kvalitet än bollen med ankfjädrar.

Spelegenskaper för nylonboll

Nylonbollen har en plattare bana än fjäderbollen och kräver mer kraft bakom slaget för att nå hög hastighet. Nylonbollens hastighet betecknas av färg.

  • Bollar med grön färgbeteckning är långsammast
  • Blå färgbeteckning är medium
  • Röd färgbeteckning är snabbast

Spelegenskaper för fjäderboll

%d0%b0%d0%b278Fjäderbollen har en hög utgångshastighet, och det är lättare för spelaren att korrekt placera sina skott. Den stiger högre upp i luften än nylonbollen och fjäderbollens hastighet betecknas med en siffra. Fjäderbollens hastighet väljs baserat på temperatur och luftfuktighet.

  • 75 = långsam (varmt spelutrymme)
  • 77 = medium
  • 79 = snabb (kallt spelutrymme)

En boll blir snabbare om luften är fuktig och varm. I en vanlig gymnastikhall med normal inomhustemperatur och luftfuktighet borde hastighetsbeteckning 75 eller 77 oftast vara ett bra val.

Olika märken

Det finns många märken att välja på när man ska köpa fjäderbollar. Yonex, Ashaway, Babolat, RSL, Wilson och Carlton är kanske de mest kända. Yonex, Wilson och Carlton är märken som är lätta att hitta i svenska butiker. Vilket märke som är bäst är en omöjlig fråga att svara på, eftersom det beror på din egen spelstil och på dina egna preferenser.

Priser

Ett exempel på en prisvärd nylonboll för nybörjare och motionärer är Yonex Mavis 10. Denna boll är slitstark, och levereras i ett rör som innehåller 6 bollar. Priset i svenska butiker rör sig omkring 100 kronor.

Fjäderbollar går sönder mycket oftare än nylonbollar. Men om du någon gång vill spela i turnering eller tävlingssyfte bör du lära dig spela med naturfjädrar. Yonex Aristo Competition kan vara ett bra alternativ att börja med. Denna boll passar bra både för motionsspel och lite mer avancerade spelare. Levereras i rör om 12 bollar, och kostar runt 200 kronor.

Förlänga fjäderbollens liv

%d0%b0%d0%b279När du börjar spela med naturfjäder, kommer du att märka att de lätt går sönder. Det kan bli dyrt, och därför är det viktigt att hantera fjäderbollarna rätt.

För att förhindra att fjädrarna blir torra och spröda ska bollarna förvaras i ett svalt och fuktigt utrymme. Skydda dem från värme och solljus. Förvara aldrig fjäderbollar i bilen! Ett bra ställe att förvara dem är i badrummet, där fukten från duschar och bad hjälper till att hålla fjädrarna i bra skick.

Förbered gärna fjäderbollarna för spel en eller två dagar innan du ska använda dem. Ta bort båda locken och håll röret över en kastrull med ångande vatten så att vattenångan kan passera genom det. När ångan kommer ut ur rörets andra ände, vänta några sekunder och vänd sedan på röret. När ångan igen kommer ut ur röret är du klar. Sätt fast locken igen för att hålla fukten inuti röret. Denna behandling kommer att ha en stor inverkan på dina fjäderbollars livslängd.