Att köpa nytt badmintonrack kan vara riktigt svårt, på grund av att det finns så många olika alternativ. Olika märken, olika vikt, olika senor, olika egenskaper – vad ska man välja, och vad bör man tänka på? I denna artikel tänker vi på fundera lite kring dessa frågor. Vi hoppas att våra råd ger dig lite hjälp på traven!
- Spelar märket någon roll?
Yonex, Babolat, Wilson, Carlton. Fyra välkända märken – och det finns många fler – som alla tillverkar flera olika modeller av rack avsedda för nybörjare, motionsspelare, entusiaster och professionella spelare, och de uppdaterar ofta sina produktkataloger med nya modeller som har nya egenskaper. Det kan vara lätt att falla för denna marknadsföring. Titanium-ramar, nya moderna interna material, aerodynamiska egenskaper och många andra olika alternativ. Kom ihåg att ditt racket är ett verktyg, och så länge du väljer rätt verktyg för jobbet spelar det ingen roll vem som tillverkat det, eller huruvida det har den mest aerodynamiska vinkeln eller ej. Vårt råd är att inte fundera på märket överhuvudtaget. Välj rätt egenskaper, inte rätt logo.
- Tänk på vikten
Badmintonrack väger oftast mellan 70 och 90 gram. Vanligast är att racket väger mellan 80 och 90 gram. Ett lätt rack är bättre för snabbt, professionellt spel eftersom det är mer lätthanterligt. En motionsspelare kan dock med fördel välja ett lite tyngre rack eftersom det kan kännas mer robust i handen. Ju snabbare spel – desto lättare ska racket vara.
- Var ligger balanspunkten?
Head Heavy (framtunga) racketar passar offensiva spelare som tycker om att slå hårt. Head Light (lätt rackethuvud) rack passar bättre åt den defensiva spelaren som behöver kontroll och snabba reflexer när han ska returnera snabba bollar från motståndaren. Even Balance (jämnt balanserade) rack passar åt allround-spelaren som ibland spelar offensivt och ibland defensivt.
- Styvheten är en viktig egenskap
Rätt styvhet för dig beror på snabbheten i din armled och arm. Generellt sett är det så att en duktigare spelare bör använda ett styvare rack, medan en motionsspelare eller nybörjare ska ha ett rack med mer flexibilitet, alltså ett rack som är mer böjligt.
Ett styvt skaft ger den avancerade spelaren mer kontroll och kraft i slagen. Om dina slag är mjukare och långsammare får du ut mer av ett rack som har mer flexibilitet. För de allra flesta nybörjareoch motionsspelare är ett medium eller medium-styvt rack det bästa valet.
- Strängningstryck och grepp
För nybörjare och mindre avancerade spelare rekommenderas ett lägre strängningstryck. Varje rack har en så kallad “sweet spot”, alltså en punkt där fjäderbollen svarar bäst på slaget. Ju högre strängningstryck, desto mindre är denna sweet spot. Ett lägre tryck ger en bättre spelkänsla för spelare som ännu inte har så bra teknik. Ett högre tryck ger mer kontroll och mer kraft – men endast om spelaren hittar strängningens sweet spot, som vid högre tryck som sagt blir mycket mindre och svårare att träffa.
En till sak som lönar sig att tänka på är diametern på handtaget. Det är bra att besöka en butik och prova olika rack, så hittar du ett greppomfång som passar just din hand.